DDV samostojnih podjetikov

Iz BazaZnanja
Skoči na: navigacija, iskanje

Prenos v gospodinjstvo

Prenehanje s.p. - osnovna sredstva in DDV

Ravnokar se ubadam s prenehanjem s.p., ki je bil zavezanec za DDV in sem v zvezi s tem prišla do naslednjega sklepa: od osnovnih sredstev, ki so bila nabavljena pred vstopom v DDV, se ob prenehanju ne obračuna DDV - c) točka 8. čl. ZDDV-1. Imam prav?

če pa s.p. proda osnovna sredstva, ki so bila kupljena v sistemu DDV drugi pravni osebi, potem mu ni potrebno poračunavati DDVja, kljub temu, da jih je imel manj kot pet let, v kolikor pa je sp kupil osnovna sredstva, ko še ni bil v sistemu DDVja itak nima kaj poračunavati DDVja, saj si ga tudi odbil ni.

Prenos nepremičnine v osebno rabo ob zaprtju s.p.

Kaj pa je z osnovnim sredstvom, katerega vrednost še ni v celoti zamortizirana? Po kateri vrednosti lahko proda drugi pravni osebi? Ali se DDV zaračuna?

Ob prenehanju je dolžan podjetnik obračunati DDV od sredstev, pri katerih je ob nabavi odbil vstopni DDV, nadalje je dolžan je izračunati razliko med tržno in knjigovodsko vrednostjo zadržanih sredstev ob prenehanju in za tako izračunano razliko zvišati svojo davčno osnovo ob prenehanju, dolžan je vrniti davčne olajšave zaradi prehitro odtujenih osnovnih sredstev ter opraviti morebitna druga povračila davčnih olajšav po Zakonu o dohodnini, pri katerih še ni potekla davčna posledica. Ker je vprašanje zelo splošno, sem navedla tudi splošni odgovor, vse pa je odvisno od tega, kaj je bilo upoštevano od tega osnovnega sredstva ob nabavi (DDV, davčna olajšava).

Prenos nepremičnin

Kako je s prenosom v gospodinjstvo z vidika DDV. Nepremičnina je bila kupljena pred uvedbo DDV, leta 1998. Je tak prenos obdavčen z 20 % DDV ali kako drugače?

Nepremičnina je že vpisana v zemljiški knjigi kot lastništvo fizične osebe, kar pomeni, da tudi ne gre za noben odplačen prenos (zato tudi ni davka na promet nepremičnin). Res pa je, da bi v primeru nabave v sistemu DDV-ja verjetno morali popravljati odbitek DDV-ja (69. člen Zakona o davku na dodano vrednost), kolikor bi si odbijali vhodni DDV ob nabavi. Poglejte tudi, kaj o tem pravi 8. člen tega zakona (sprememba namembnosti).

Delni strošk

Zanima me, če ima s.p. v sklepih določeno, da si bo dal v strošek 40 % telefona, ker je ostalo za osebne zadeve...kako je z ddv-jem?. A si odbija 40 % od vstopnega DDV-ja?

točno tako.