Davčna blagajna

Iz BazaZnanja
Skoči na: navigacija, iskanje

Uvedba davčne blagajne - prioprava zakona do konec leta 2010

Nekdo mi je včeraj navrgel informacijo, da naj bi začel veljati nov zakon, po katerem naj bi gostinci morali svoje dnevne izkupičke dnevno javljati preko e-davkov na davčno upravo. ali kaj od tega drži, ker nisem uspela nikljer zaslediti podobne novosti.

Iz zadnjega intervjuva z direktorico DURS-a je očitno, da bodo za vse tiste, ki poslujejo z gotovino (torej ne samo za gostince) uvedli tako imenovane DAVČNE BLAGAJNE - kar bi pomenilo dnevni podatek o obračunanem izhodnem DDV-ju posameznega zavezanca. Na ta način želijo preprečiti poseganje v podatke iz registrirnih blagajn in s tem davčne "utaje" (prilagajanje podatkov....)

Aha, hvala za pojasnilo. torej se tole šele obeta...

Kot je razbrati iz poročil DURS-a, k utaji davkov pripooremo tudi uporabniki gostinskih storitev, ko ne vzamemo računa. V pomoč so tudi ponudniki programov, ki dopuščajo popravek računov, ne da bi si program to "zapomnil". Ravno na posebnem "davčnem spominu" in povezavi z davčnimi upravami, naj bi temeljilo delovanje davčnih blagajn. Zanimivo je, katere evropske države že imajo ta sistem: Srbija, BiH, Makedonija, Italija, Poljska, Romunija, Švedska ....

Već v tej povezavi: Vlada ustanovila medresorsko delovno skupino za preučitev sistemskih ukrepov za preprečevanje davčnih utaj pri zavezancih, ki poslujejo z gotovino.

Pri poslovanju z gotovino je vendar potrebno razlikovati ali gre za "iztržke" v katere je vključen DDV ali gre za dvige gotovine za potrebe poslovanja: dnevnice, potne stroške, plačila "drobnih" računov. V prvem primeru je "država" zelo zainteresirana, da dobi pravilen podatek o prodaji oziroma ne da možnosti prejemnikom gotovine, da naknadno "sfrizirajo" svoje podatke.

Na kakšen način bo država dodatno vzpostavila davčno evidenco pri ostalih - tistih, ki ne evidentirajo prometa preko registrirne blagajne - pa počakajmo! Očitno je pri kontrolah ugotovila, da so predvsem gostinci tisti, ki na veliko popravljajo podatke ali pa vodijo dvojne evidence. Menim, da je že veliko zamudila in da bi ta ukrep, kakršnega poznajo tudi nekatere druge države, morala vzpostaviti ob uvedbi DDV-ja.