Davki: ddv, davek od dobička, dohodnina

Iz BazaZnanja
Skoči na: navigacija, iskanje

DDV

Obrnjena davčna obveznost

Odbitni delež

Prejeli smo račun v katerem DDV ni zaračunan in se sklicujeji na obrnjeno davčno obveznost. Kaj moramo mi kot šola storiti v takem primeru? No to sem zdaj ugotovila, da pač obračunamo in plačamo davek namesto izstavljalca računa, samo kako potem odbiti DDV, tiste 3%?

Ni mi jasno, katere 3%. Obračunate in plačate DDV, samo če ste davčni zavezanec. Obrnjena davčna obveznost velja samo med davč. zavezanci v SLO. Če slučajno niste, zavrnete račun, in vam morajo obračunat ddv, tako kot pred novim letom.

Kot šola imamo odbitni DDV samo 3%. Si ga ne odbijamo v celoti, račun ne smemo zavrniti, ker tudi v decembrskem iksu piše, da ni važno kolikšno pravico do odbitka imaš važno da si DDV zavezanec.

Točno tako: vi obračunate in plačate celoten DDV, kot vhodnega si pa odbijete samo 3% kolikor je vaš odbitni delež. Finančno ste na istem kot prej: prej ste dobavitelju plačali recimo 120 EUR, sedaj mu pa plačate samo 100, ostalih 20 plačate državi, od tega si 3% odbijate kot vstopni DDV.

Samoobdavčitev - storitev

Kaj storite v primeru ko se je potrebno samoobdavčiti na podlagi opravljene storitve v Sloveniji (izobraževanje); datum računa je 25.10.2009, storitev je bila opravljena 17.10.2009, račun pa smo prejeli šele 23.11.2009. Kaj storiti v primeru, ko ne veš da bo storitev opravljena, račun pa prejmeš skoraj enem mesecu po opravljeni storitvi?

Obveznost za obračun DDV je nastala v oktobru 09, pravica do odbitka pa šele v novembru 09.

Menim da mora biti v vaših evidencah DDV prikazan v vsakem mesecu posebej (obveznost in odbitek). Kako pa je s poročanjem na DDV-O obrazcu je pa najbolje da kontaktirate vašo referentko in vprašate ali popravite 10.mesec ali ga vključite v redni obračun.

Mi smo že imeli ta primer in smo popravljali DDV-O obrazce za nazaj, s tem da smo plačali tudi obresti ker je bilo iskazana prenizka obveznost za DDV.

Vsekakor vprašajte referentko.