Gotovina

Iz BazaZnanja
Skoči na: navigacija, iskanje


Knjiženje vračila gotovinskega nakupa

Moja predhodnica je pred meseci iz računa podjetja vrnila denar direktorju (vrednost cca. 600 EUR) na osebni račun, ker je le-ta z gotovino kupil neke stvari za podjetje. Kaj je to bilo jaz ne vem, ker je vse vrnjeno v enem znesku). Na kak konto se da takšna vračila, ki so bila plačana z gotovino?

Če je direktor nabavil določene stvari za podjetje in jih plačal s svojo gotovino (ali kartico), je bil prejeti račun knjižen/evidentiran kot strošek ali morda zaloga (material, trgovsko blago) in hkrati kot obveznost do direktorja. Torej poiščite v poslovnih knjigah na katerem kontu je knjižena ta obveznost (morda 285, 255? na tem kontu je lahko sicer izkazana samo obveznost, ki izvira iz delovnega razmerja).

  • Prvotno: 4,3,6/285
  • poravnava obveznosti: 285/110

Kolikor pa ni izkazane obveznosti, boste pa morali poiskati listine, ki so bile podlaga za izplačilo.

Mastercard

A mi lahko kdo napiše, kako knjižiti MasterCard? A vi knjižite direktno s TRR (110), ali imate odprt kak drug konto? Na primer plačilo materiala, če ga plačate s poslovno MasterCard kartico: * 310/110? ali kako drugače?

Za plačila s kartico morate imeti tudi priloge, to je račune, ki so navedeni na izpisku masterkartice. Te račune je potrebno poknjižiti na stroške, DDV.

Mi račune knjižimo takole:

  • konto 403 / 160/ /2858
  • Masterkartico knjižimo pa na sledeč način: 2858/ /220
  • Plačilo po masterkartici: 220/ /110

Boni

Knjiženje vrednostnih bonov

Stranke nam v trgovini plačujejo z vrednostnimi boni, ki jih izda drugo podjetje. Kam se knjiži?

Gotovo imate sklenjeno pogodbo s to firmo, ki izdaja bone in imate verjetno natančno definirano, kako ravnati v tem primeru. Predvidevam, da imate dogovorjeno, da izstavite obračun vnovčenih bonov, ki vam jih bo izdajatelj bonov poravnal v dogovorjenem roku. Ker pri prodaji že beležite prihodke in DDV, morate sedaj samo še izkazati terjatev do tega podjetja konto skupine 16 - druge kratkoročne terjatve