Obdavčitev samostojnih podjetnikov - posebnosti

Iz BazaZnanja
Skoči na: navigacija, iskanje

Povezane osebe

Podjetje je od honorarno zaposlenih, in sodelavcev preko avtorske pogodbe, zahtevalo da odprejo S.P., ter z njimi sklenilo pogodbo za določen čas in se podaljšuje že več kot dve leti. Vsi opravljajo svojo dejavnost na sedežu in delovni opremi podjetja in so upravičeni do izplačila denarja glede na opravljeno število ur po določeni urni postavki. Svoje delo opravljajo v povprečju 200 ur na mesec, torej več kot polni delovni čas, in gre za popolno odvisno razmerje. V pogodbo pa ni vključenega plačanega dopusta, bolniške, regresa, malice, božičnic in ostalih nagrad, ni določeno niti minimalni število delovnih ur na mesec – kar pomeni da podjetje, v primeru da ne potrebuje delavcev oz. jih potrebuje le za nekaj ur na mesec (kar ni dovolj za plačilo prispevkov in davkov), ne zagotavlja nikakršnih plačil, torej socialne varnosti.

To me zanima glede na smiselno uporabo določil 4. člena ZDR in 23. člena ZDOH]

Ker imajo pogodbo o sodelovanju samo z enim partnerjem, bi bilo potrebno skleniti delovno razmerje z vsemi s.p.-ji, kar pa očitno ni realna možnost. Po vsej verjetnosti bi pristali na delovno razmerje za določen čas. Definitivno pa je potrebno skleniti delovno razmerje (že od 1.1.2005)

Ker ni realne možnosti za sklenitev delovnega razmerja je potrebno pogodbe spremeniti tako, da ne bodo imele elementov odvisnega razmerja (delo z lastnimi sredstvi v lastnih prostorih.....). V kolikor to ni nikakor možno je to problem za izplačevalca, ki je v davčnem prekršku. Kakšna bo pa praksa sankcioniranja je pa verjetno še veliko vprašanje. Odgovorjeno v januarju 2005

Tudi moje vprašanje je temu podobno, le da pri meni gre za redno delovno razmerje in še delo po storitveni pogodbi. Našla sem pojasnilo DURS Pojasnilo DURS, št. 42401-72/2005, 24. 1. 2005 Odgovorjeno v januarju 2005

Slišal sem, da nekje na strani dursa piše, kako je v zvezi z s.p.-ji, ki več kot 80% odstotkov dohodkov od svojih storitev dobijo od ene same stranke. Baje po novem zakonu v takšni situaciji inšpektor lahko odredi plačilo dodatnega davka, ker gre za odvisno razmerje, ali nekaj podobnega?

Včeraj me je direktor "razveselil" z novico, da si bo odprla lastni s.p., Ne ne ne! vendar bi pa ostal kot direktor naše delniške družbe, ter nam mesečno izstavljal račune za opravljene storitve?

  • Tole pa verjetno ne bo prav pametno v kolikor bo izstavljal račune podjetju kjer je zaposlen bo to plačilo za delo in se smatra kot plača, tako, da v primeru kontrole mu bodo obračunani vsi prispevki in davki za nazaj. Tudi v primeru, če odpre s.p. kot osnovno dejavnost bo imel verjetno pogodbo samo z vam in bo to odvisno razmerje. Jaz bi mu to odsvetovala.
  • Sam konkretno ne vidim nobenih ovir (tudi s strani davkarije ne) če odpre svoj s.p., saj se mu v tem primeru prekine delovno razmerje. Prispevke in dohodnino pa bo plačeva tudi kot s.p.