Plačilo z boni

Iz BazaZnanja
Skoči na: navigacija, iskanje

Rok tranjana darilnih bonov

Zanima me vaše mnenje: Ali so darilni boni lahko časovno omejeni. Moje mnenje je, da ne, saj je zame to prejeti avans za storitev, ki bo izvršena v prihodnosti. Kljub temu opažam, da je na nekaterih bonih napisano: bon velja do: xx.yy.zz in ga po izteku nočejo prejet?

Če je bon kupljen (če ga kupiš in daš za darilo drugemu), mora biti neomejen rok. Drugo so pa darilni boni iz reklamnih akcij ( glede na opravljene nakupe, za rojstni dan itd), kjer dajalec določi rok vnovčitve.

Darilni boni

Našemu kupcu smo fakturirali računalniške storitve. Direktorji so se dogovorili, da bo del teh storitev plačano z darilnimi boni. Mi lahko kdo pomaga in pove, kako to izgleda in kako se to knjiži?

V odvisnosti od tega, kako jih boste porabili pa sledijo knjižbe - zmanšanje vrednotnic itd.... (če jih boste podarili fizičnim osebam = darilo + dohodnina, če presega neobdavčljiv znesek; če jih boste podarili zaposlenim = boniteta; če pa jih boste sami uporabili za nakup = xxxx/220 in zapiranje 220/192.......mogoče bi se našlo še kakšen primer!)

Darilni bon - trgovinica

Moja stranka, ki ima papirnico, slikarski material, papirnico..., bi strankam v decembru za določen delež nakupa podarila darilni bon. Vnovče bo seveda v njeni trgovini (se razme). Vse mora iti skozi skladišče. Sedaj me pa zanima, kako to izvsti. Zaloga se za vrednost bona zmanjša, torej odhodek je, kako je pa s "plačilom" s temi boni?


Podaritev darilnega bona = v trenutku podaritve ne pride do nobenega poslovnega dogodka (stranki da natisnjen papir, na katerem je označena vrednost, ki jo sme vnovčiti pri naslednjem nakupu).. Kolikor pa vodi zalogo darilnih bonov izvenbilančno, pa seveda izdajo takega bona evidentira.

Pri naslednjem nakupu stranka uporabi darilni bon namesto denarja. Z nakupom se zmanjša vrednost zaloge, nastanejo prihodki (vendar v primeru variante danega popusta prihodka v bistvu ni). In zdaj vprašanja? a smemo vnovčitev darilnega bona upoštevati kot dani popust in to izkazati na računu? a je vnovčitev darilnega bona le ekvivalent za denar (ki pa ga seveda ni)? a je vnovčitev darilnega bona v bistvu podaritev kupljenega blaga - torej darilo? A lahko dokažemo davčnemu organu, da je darilni bon v bistvu popust, ki je izkazan na računu?? Zanimivo je stališče DURS-a, ki sicer obravnava popuste pri bonitetnem sistemu pik (Kot npr. Mercator....), vendar menim, da bi ga lahko uporabili tudi v vašem primeru, saj je darilni bon (kupon) tudi zaveza prodajalca, da mu bo omogočil popust pri naslednjem nakupu.

Številka stališča: 4230-965/2006: Prodajne akcije, popusti na podlagi kuponov in obračun DDV.

Verjetno se bova s stranko odločila za popust pri naslednji prodaji. A kljub temu me zanima, knjiženje izdaje bonov - ker mi ni čisto jasno; na seni strani oblikujemo terjtev za izdane bone, kaj pa na drugi strani (kontra knjižba), ker tu ni denarnega toka (gre za s.p.) - mogoče gre za odhodke v skupini 74?

Izdaja bonov je lahko le izvenbilančna, saj ne predstavlja ne premoženja in ne obveznosti zasebnika, d.o.o. - (niso vrednotnice, saj je strošek le za njihovo izdelavo). In v vsakem primeru bi nastala ob izdaji ""obveznost in ne terjatev za bone""".

Predlog knjiženja: Izvenbilančno:

  • nabava: 994/999 in izdaja bonov: 999/994 (evidenca po apoenih in količinsko)
  • evidenca izdanih bonov - bodoča plačila z njimi: 994a/999a = evidenca o obveznostih, ki nastanejo s podaritvijo bona in stanje še nevnovčenih bonov

Bilančno:

  • nakup in plačilo na podlagi bona: 70/66 izdaja blaga; (( zaradi lažje predstave 12?/76 in popust z vnovčitvijo darilnega bona: /12? in /76storno ali pa uporabite 76/dani popusti). Kolikor pa je vrednost blaga večja od vrednosti darilnega bona pa ostane na prihodkih razlika.

In izvenbilančno: 999a/994a

Zadevo sva sprakticirala (poenostavila) s pomočjo ponudnika programske opreme.


(Druga možnost) Zadevo bi vodil izvenbilančno. Izdali bi bone in jih prodali. Ob tem bi nastala obveznost (285), ter bi pomenil priliv (100). Nadalje pa, ko bi stranka prišla vnovčit bon, bi to smatral kot način plačila (gotovina - boni). Za to vrednost bi zmanjšal obveznost za prodane bone. Prihodek bo dejansko prodano blago, tudi DDV bo od zneska bona normalno odveden. Stranka si je pač zamislila darilne bone - to je njena odločitev, upam da uspešna.

Če boste izdali ""darilne bone" in jih prodali, potem to niso darilni boni v tistem smislu, ki ste ga navajali v prvem vprašanju: darilni bon kot darilo od določenega zneska nakupa v decembru. Tako kot ste prikazali gre za klasični nakup: nekdo pride v trgovino, rad bi izbral darilo pa ne ve kaj bi bilo primerno za obdarjenca, namesto tega kupi darilni bon in ga seveda tudi plača (gotovinsko 100/285, brezgotovinsko 165/285). Ko ga vnovči: 70/66-zmanjšanje zaloge; 285/12???; 12?/76,26...).