Dopolnilna dejavnost

Iz BazaZnanja
Skoči na: navigacija, iskanje

Dopolnilna dejavnost in osnovna sredstva

Lastna osnovna sredstva

Doma smo prijavili dopolnilno dejavnost na kmetiji (kmetijska mehanizacija) in me zanima ali lahko imamo tudi mi osnovna sredstva, oziroma kaj vse lahko damo v strošek?

Če imate osnovno zavarovanje kot kmet in ste odprli s.p. dopolnilna dejavnost, potem pod to dopolnilno dejavnostjo poslujete kot vsi ostali s.p. ji. Imate lahko osnovna sredstva in uveljavljate vse stroške, ki so potrebni za opravljanje dejavnosti. Plačujete prispevke za PIZ in nesreče pri delu v višini, ki je določena za dopolnilno dejavnost. Seveda pa morate tudi poslovne knjige voditi kot s.p.

Kmet, DDV in stroški elektrike, vode in telefona

Imam stranko, kmeta, ki je zavezanec za DDV, drugače je obdavčen po katasterskem dohodku. Gospa, ki mi je dosedaj delala DDV, mu je pri stroških elektrike, vode in telefona naredila razmejitev, da za kmetijsko dejavnost porabi po 70%, telefona pa celo 100%. Od teh "razmejenih"zneskov mu je potem normalno odbijala DDV.

Ker menim, da to ni pravilno, vas prosim za pomoč. Sama od razmejenih zneskov DDV-ja ne odbijam, knjižim pa jih v stroške v kolikor gre za obdavčitev po prihodkih in odhodkih. Kaj je torej pravilno, to da se DDV odbija ali ne?

Poleg tega vas prosim, da mi svetujete, kje naj najdem pojasnilo glede stroškov, ki se tičejo gospodinjstva in dejavnosti in odbijanja DDV v tem primeru, da bom stranki lahko kot dokaz mojih tez predložila še neko "uradno mnenje".

Kmet, ki je zavezanec za DDV si sme od stroškov elektrike odbijati DDV le če ima ločen števec (npr. odštevalni števec) za kmetijsko dejavnost. Telefon pa je sploh vprašljiv. Za elektriko so mi povedali na DURS-u, vendar pisnega "dokazila" tudi jaz nimam. Osnovno merilo za delitev stroškov za kmetijstvo in gospodinjstvo naj bo (vsaj pri meni je), da si DDV odbijamo le od stroškov, ki nastanejo neposredno v kmetijski dejavnosti.

Kmet - peka kruha

Kam knjižite pri kmetu z dopolnilno dejavnostjo stroške, ki jih ima za nabavo surovin (moka, kvas) za potem nadaljno prodajo kruha? Kot surovine na zalogi ( se odpisujejo) ali direkt v stroške - kateri konti?

Proizvodnja kruha je pri kmetu proizvodna dejavnost, to pa pomeni, da so porabljene surovine strošek materiala. V proizvodni dejavnosti pa se nabava surovin evidentira kot zaloga materiala, pri porabi(izhodu iz zaloge) pa je to strošek porabljenega materiala:

  • nabava: 310/220 (prikazano v skrajšani obliki za lažje razumevanje),
  • poraba: 400/310....in naprej kot proizvodnja: 600/490; gotovi izdelki: 630/600 (v vrednosti glede na vrednotenje proivodnje oziroma gotovih izdelkov) in prodaja izdelkov 700/63 in 120/760, DDV.